Zpět na blog

Porodní asistentka, nebo dula? Je to to samé?

Avatar uživatele Simona Berková
Publikováno31.8.2024 8:54
Porodní asistentka, nebo dula? Je to to samé?

Občas, když se bavím s lidmi, kteří mě ještě moc dobře neznají a narazíme na to, že se věnuji komunitní péči a doprovázím své klientky k porodu, narazím na reakci: "Takže děláš dulu?"

Ne, to opravdu nedělám.

Pro laickou veřejnost mohou být tyto dvě profese zaměnitelné, ale není to tak. I když obě poskytují podporu během těhotenství a porodu, jejich role a kompetence se výrazně liší.

Porodní asistentka: Zdravotnická odbornice

Porodní asistentka je zdravotnická profesionálka s odborným vzděláním a kvalifikací v péči o těhotné ženy, rodičky a novorozence. V České republice musí porodní asistentky absolvovat vysokoškolské zdravotnické studium a získat odpovídající certifikaci. Jejich úlohou je zajišťovat jak odbornou lékařskou péči, tak emocionální podporu, čímž přispívá k celkově pozitivnímu porodnímu zážitku

Hlavní úkoly porodní asistenky

Předporodní péče:
Porodní asistentka je tady pro vás během celého těhotenství. Sleduje, jak se vám daří, pravidelně vás kontroluje a ujišťuje se, že vy i vaše miminko jste v pořádku. Kromě toho vám může poradit, jak se během těhotenství co nejlépe starat o své zdraví, co jíst a jak se připravit na porod.

Péče během porodu:
Během porodu je porodní asistentka vaším hlavním průvodcem. Vede vás, sleduje, jak na tom jste vy i vaše dítě, a pokud je to potřeba, zasáhne. Ale nejen to – je tu i proto, aby vám dodala odvahu, uklidnila vás a pomohla zvládnout ty nejtěžší okamžiky. Když to situace vyžaduje, provádí i odborné zdravotnické zákroky, jako je třeba ošetření porodního poranění nebo resuscitace miminka.

Poporodní péče:
Po porodu se porodní asistentka stará o to, jak se vy i miminko zotavujete. Zkontroluje, jestli všechno probíhá tak, jak má, a poradí vám, jak zvládnout kojení a péči o novorozence. Je tu pro vás, abyste se cítila co nejlépe.

Porodní asistentka je tedy odbornicí, která vám pomáhá nejen po lékařské stránce, ale i psychicky. Díky ní může být váš porodní zážitek mnohem klidnější a pohodovější.

Dula: Vaše emocionální opora

Dula není zdravotník! K profesi duly není potřeba specializované vzdělání, ale většina kvalitních dul projde minimálně zaškolovacím kurzem pod záštitou některé z organizací, ve které se duly sdružují. Mnoho z nich absolvuje také další nadstandardní kurzy a vzdělání.

Hlavní úlohy duly:

Předporodní péče
Pomáhá vám zvládnout všechny obavy, stres a nejistotu, které s sebou příprava na porod přináší. Dula vás také informuje o tom, co můžete během porodu čekat, pomůže vám připravit si porodní plán a poradí vám, jak se rozhodnout v různých situacích, které během porodu mohou nastat. Může vám pomoci vyřešit běžné těhotenské neduhy pomocí bylinných přípravků a aromaterapie (pokud k tomu má patřičné vzdělání).

Péče při porodu
Během porodu vám dula může pomoci s uvolněním a intuitivně volit porodní polohy. Často nabízí i masáže, dechové techniky, aromaterapii a afirmace které vám uleví od nepohodlí a podpoří přirozený průběh porodu.

Péče po porodu
Dula vám dodá podporu a péči v tomto křehém období. Pomůže vám aklimatizovat se na novou roli, dá vám prostor sdílet porodní zážitek a často nabízí pomoc v domácnosti, než se nová rodina společně sžije.

Dula není zodpovědná za zdravotnické záležitosti, ale jejím hlavním cílem je, aby pro vás porod a období po něm byl co nejpříjemnější a nejklidnější zážitek.

Kdy si vybrat porodní asistentku a kdy dulu?

pokračování článku najdete v bonusové části


Bonusová část

Pro zobrazení bonusového obsahu se musíte přihlásit

Článek byl upraven naposledy 31.8.2024 16:33